• 10.000+ relatiegeschenken
  • Gratis digitale proefdruk
  • CO₂ neutrale website

Wat is een vectorbestand

Een vectorbestand is een grafisch bestandstype dat gebruikmaakt van wiskundige formules om afbeeldingen weer te geven. In tegenstelling tot rasterbestanden, die bestaan uit een raster van individuele pixels, zijn vectorbestanden opgebouwd uit punten, lijnen, krommen en vormen.

Het belangrijkste voordeel van vectorbestanden is dat ze schaalbaar zijn zonder kwaliteitsverlies. 
Vectorafbeeldingen kunnen eenvoudig worden vergroot of verkleind zonder dat ze vaag of korrelig worden. Dit maakt ze ideaal voor grafisch ontwerpen en logo's. Veelvoorkomende vectorbestandsindelingen zijn onder andere:
 1. SVG (Scalable Vector Graphics): Een XML-gebaseerd bestandsformaat dat veel wordt gebruikt voor webafbeeldingen en grafische elementen.
 2. AI (Adobe Illustrator): Het native bestandsformaat van Adobe Illustrator, een veelgebruikt grafisch ontwerpprogramma.
 3. EPS (Encapsulated PostScript): Een bestandsformaat dat vaak wordt gebruikt voor het uitwisselen van vectorafbeeldingen tussen verschillende ontwerpsoftware en printers.

Met vectorbestanden kunnen ontwerpers nauwkeurige en scherpe afbeeldingen maken, ongeacht de grootte waarin ze worden weergegeven. Ook kunnen individuele elementen worden aangepast.
Dit maakt ze bijzonder nuttig voor al uw drukwerk!