• 10.000+ relatiegeschenken
  • Gratis digitale proefdruk
  • CO₂ neutrale website

03-02-2022

pmsofcmykbedrukking

Het verschil tussen PMS en full colour bedrukking

PMS kleursysteem

Wat altijd centraal moet staan, is kleurbenadering en kwaliteit. Wat drukwerk betreft is standaard te realiseren, mits er wordt gewerkt met vaste kleurnummers. Een van de belangrijkste termen die u ongetwijfeld wel eens voorbij heeft zien komen is PMS. PMS staat voor Pantone Matching System. Dit kleursysteem bestaat uit kleurnummers, bedacht en uitgewerkt door het bedrijf Pantone. Het mooie van dit systeem is dat elke kleur een uniek nummer heeft waardoor er altijd precies in de juiste kleur kan worden gedrukt. Het resultaat liegt er niet om, want u heeft dan een product met opdruk in handen zonder kleurverschil in exact de door u gewenste kleur.

Geen kleurverschil

Mocht u al eens eerder relatiegeschenken met opdruk hebben besteld, dan is het fijn om bij een herhaalbestelling of ander artikel dezelfde kleur te kunnen benaderen. Door gebruik te maken van PMS hoeft u zich over kleurverschillen dan ook geen zorgen te maken. Wanneer er voor PMS wordt gekozen, kunnen we de kleuren in het logo exact benaderen. Een logo of huisstijl laten ontwikkelen door een reclamebureau? De meeste reclamebureau's maken de kleuren op in CMYK en/of PMS. PMS kleuren worden tot stand gebracht door basisinkten met elkaar te mengen in vooraf vastgestelde verhoudingen.

Full colour bedrukt

Naast PMS is er nog een ander veelgebruikt kleurensysteem in de drukwereld. Dit is CMYK. Dit systeem is wel uitermate geschikt voor full color drukwerk, zoals foto's. De verklaring van de naam is eenvoudig, want het staat voor de basiskleuren binnen het systeem. Dit zijn cyaan, magenta, yellow en key (wat staat voor zwart). Het is met deze vier kleuren mogelijk vrijwel elke kleur te maken op een ondergrond van wit. Ook CMYK maakt gebruik van kleurcodes. Daarnaast hanteert het systeem dekkingspercentages die nodig zijn om de kleur van uw keuze te realiseren.